Türkiye Klinikleri Endometriozis Tanı ve Yönetim Kılavuzu Özel Sayısı 2016

Amaç: Endometriyozis tanı, değerlendirme, medikal ve cerrahi tedavisinde güncel literatüre göre bir uygulama kılavuzu oluşturarak pratik uygulamalar için bir temel yaklaşım belirlenmesine katkıda bulunmak hedeflenmiştir.

Gereç ve Yöntemler: Endometriyozis ve Adenomyozis Derneği üyeleri ve konu ile ilgili pratik ve akademik tecrübesi olan öğretim üyesi ve hekimlerden oluşan kılavuz hazırlama kurulu gruplar halinde konu ile ilgili literatürü gözden geçirmiş, altı ay içerisinde üç kere bir araya gelerek kılavuzun son haline getirilmesine çalışılmıştır.

Bulgular: Kılavuzun formatı güncel literatürden tanımlayıcı bilgilerin referanslar eşliğinde verilmesi ve sonrasında ilgili sorular için kanıt kalitesi ile kılavuz hazırlama kurulunun tavsiyelerinin sunulması şeklinde oluşturulmuştur. Kanıt kalitesi ve tavsiye için GRADE sistemi kullanılmıştır.

Sonuç: Bu kılavuz endometriyozis tanı ve yönetiminde iyi klinik uygulamalara yardım amacıyla hazırlanmıştır. Klinik uygulama ile ilgili son kararı hekim verecektir. Kılavuz hazırlandığı tarih itibarı ile klinik ve bilimsel literatüre dayanarak oluşturulduğundan ilerleyen zaman içerisinde yayımlanacak literatür doğrultusunda bilgiler değişim gösterebilir.

Anahtar Kelimeler: Endometriyozis; endometrioma; pelvik ağrı; infertilite; tanı; tedavi; Endometriozis ve Adenomyozis Derneği, kılavuz; kanıta dayalı tıp

Kaynak: Türkiye Endometriyozis Tanı ve Yönetim Kılavuzu