Prof. Dr. Yücel Karaman: Çikolata kistinin pek çok zararı var

Kaynak - Source: https://www.cokokunan.com/kadin-saglik-diyet/prof-dr-yucel-karaman-cikolata-kistinin-pek-cok-zarari-var-h31480.html

Prof. Dr. Yücel Karaman, Endometriozis ve Adenomyozis Derneği Başkanı. Çikolata kistine karşı derneğin sosyal farkındalık kampanyası ciddi ses getirdi. Çikolata kisti Türkiye'de her 10 kadından birinde görünen çok sancılı bir sorun. Prof Dr Yücel Karaman her şeyi gönül açıklığıyla aktardı.

Dünya Endometriozis Günü bu yıl 24 Mart 2018 tarihinde sosyal farkındalık çalışmaları ile gündemde diğer yıllara nazaran çok büyük ses getirdi. Bunda en büyük pay çikolata kistine karşı yıllardır mücadele veren Endometriozis & Adenomyozis Derneği'ne ait.
Derneğin tamamen toplumumuzda ve tabii ki bilhassa kadınlarda yaratmaya çalıştığı sosyal farkındalık çabalarına bu yıl ünlü isimlerden de büyük destek geldi. Ünlü televizyon sunucusu Serap Paköz, dünyaca ünlü piyanistimiz Devlet Sanatçısı Gülsin Onay ve dizi yıldızı oyuncu Ayça Varlıer, sosyal medya üzerinden özel videolar çekerek destek verdiler. Çikolata kistine karşı toplumda oluşan bu havaya basın da duyarsız kalmadı, birçok büyük mecra Endometriozis ve Adenomyozis Derneği'nin bu başarısını haberleştirdi.
Biz de Dernek Başkanı, Sayın Prof.Dr. Yücel Karaman ile çikolata kistini, derneğin hedeflerini ve yurt içi ve yurt dışı çalışmalarını konuştuk.

Dünya Endometriozis Günü için dernek olarak yaptığınız çalışmalara ünlü isimlerden de büyük destek geldi hocam. Öncelikle tebrikler. Türk kadını çikolata kistini sizce ne kadar biliyor?
Türk kadını çikolata kisti ile karşılaşmadan önce tanımıyor veya az tanıyor. Oysa endometriosiz toplumun genelinde yüzde 2-3 civarında Ancak ağrılı adet, şiddetli alt karın bölgesi ağrıları ve infertilite sorunu olan kadınların pek çoğunda görülüyor. Bu da kadınlarımızın yaşam kalitesini bozuyor. Sadece ülkemizde değil gelişmiş ülkelerde bile endometriozis tanısı 5-7 yıl sonra konulabiliyor. Bu da kadınların gereksiz yere ağrı çekmelerine ve hayat kalitelerinin düşmesine yol açıyor.

Çikolata kistinin en önemli zararı, yarattığı en büyük tahribat nedir acaba?
Çikolata kistinin yarattığı pek çok zarar var. Bunlar direkt bu kiste bağlı olarak ortaya çıktığı gibi bir de bu kistlerin genellikle beraber olduğu, derin infiltran endometriozis ve rahim duvarı içerisine yerleşerek adenomyozis ile beraber olabilir. Çikolata kistleri şiddetli ağrı, adet sırasında ve ilişki sırasında ağrı yaptığı gibi infertiliteye de yol açmakta. Keza derin infiltran endometriozis de bağırsakları, sinirleri, mesane ve böbreklerden idrar getiren boruları infiltre edip şiddetli ağrı, mesane ve bağırsak fonksiyonları bozulmasına yol açabilir. Adenomyozis denilen rahim duvarı içinde olan formu da şiddetli kanamalara, kansızlık ve infertiliteye yol açar. Bütün bunların tedavilerinin yapılması için önce bir an önce tanının konulması gerekir. Biz de ve ileri ülkelerde olduğu gibi 5-7 yıl gecikme olmaması için toplumun bu konuda bilgilendirilmesi ve bir farkındalık yaratılması gerekir.

Endometriozis ve Adenomyozis Derneği olarak çikolata kisti konusunda yurt içi ve yurt dışı ne tip çalışmalar yapmaktasınız?
Biz Türkiye Endometriozis ve Adenomyozis Derneği olarak bu konuda yurt içi ve dışında pek çok kongreler, çalıştaylar ve sempozyumlar düzenlemekteyiz. Halka yönelik olaraksa okullar ve belediyelerin işbirligi ile toplantılar organize etmekteyiz.

Derneğin tek konusu Çikolata Kisti değil sanırız. Pelvik ağrı, sağlıklı cinsel yaşam gibi farklı ve toplumda algısı yüksek konular da derneğin çalışma alanında. Genel hatlarıyla Dernek hangi rahatsızlıkları merkez alıyor acaba?
Genel olarak çikolata kistleri dışında Endometriozisin beraber olduğu diğer patolojileri de içine alan ve bunların yol açtığı özellikle kronik karın alt bölgesi ağrıları ve infertiliteyi ana odak olarak alıyor. Kronik ağrı için jinekologlar dışında fizyoterapi, üroloji, genel cerrahi uzmanları ile beraber pelvik ağrı tedavi merkezlerinin açılması konusunda çalışmalar yapılmaktadır.

Dernek sanırız Türkiye'deki en büyük Endometriozis ve Adenomyozis derneği. Kaç üyeniz var acaba ve katkıların tamamı üye doktorlardan sanırız?
Derneğimiz bu konuda ülkemizdeki sayılı derneklerden biri olup pek çok aktif üyemiz dışında etkinliklerimize katılan çok sayıda meslektaşlarımız var.